Karneval og historie

Inde bag huset på Kapelvej fyldes luften af en dunkende lyd. Lyden kommer både fra de åbne vindue og fra den store sal i midten af gården. Det er lyden af trommer. Jeg åbner døren og kigger ind.

Herinde bliver jeg mødt med det der allermest føles som en tyk mur af lyd. Jeg har ikke noget at dække mine ører med, så jeg tager hænderne op til ørerne og kæmper mig derefter ind i rummet.

Der står en gruppe mennesker derinde, de er placeret i en fin halvcirkel, med ryggen mod bagvæggen. Foran dem står en og dirigerer med ryggen til. Deres koncentration er rettet mod ham. Køllerne i deres hænder danser op og ned når de rammer skindet på trommerne. Nogle vugger fra side til side, mens de slår på forskellige størrelser af trommer. Andre har andre instrumenter i hånden.

En mand får øje på mig og smiler, han peger mig hen mod et hjørne af salen. Jeg går derover, og det viser sig, at han har dirigeret mig over til en kasse med ørepropper. Jeg kan nu slappe af og nyde trommerne der fylder lokalet. Det er som at være et andet sted, i et andet land.

Jeg drømmer mig væk til sol, sommer og strande - til lyden af trommerne, mens jeg befinder mig i lugten af gymnastiksal og sved.

Dansere kommer til, de breder sig rundt i salen og stiller op foran spejlet. Deres hofter vugger fra side til side, og armene bevæger sig i takt med musikken.

De danser og øver deres trin til perfektion. Om ikke så længe vil de stå til karnevallet, omfavnet af glimmer.

Sambaskolen er ved at gøre klar til årets karneval.

Velkommen til Carioca sambaskole, der fejrer ti års jubilæum i år!

G.R.E.S. Carioca de Copenhague, som er vores rigtige navn, udsprang af sambaskolen ‘Bafo do Mundo’. og blev stiftet den 30. December 2009 på Cafe Brasil. G.R.E.S. står for ‘Gremio Recreativo Escola de Samba’ der betyder ‘Den rekreative forening sambaskolen’., ‘Carioca’ er en betegnelse for ‘en borger fra Rio de Janeiro’. og ‘de Copenhague’ betyder ‘fra København”.

Københavns karneval

Blev for første gang holdt i Danmark i 1982 med temaet: “Gaden er scenen, og du er gøgler.”

Det blev holdt i pinsen, hvilket stadig er traditionen i dag. Det er derfor vi kalder det pinsekarnevallet. En kunstmaler var blevet inspireret at karnevallet i Vestindien, og en gruppe festglade og engagerede folk mente at København trængte til en folkefest. Inspirationen kom fra det latinske karneval med et stænk Goa indover. De startede en forening, der kom til at hedde K.I.M. (Karneval i maj) og fik et lille kontor i Krystalgade, så de kunne rejse penge, lave PR og starte lokalgrupper, der kunne undervise i samba. Billedkunstneren Anni Hedvard lavede den første karnevalsplakat. Der deltog over 60.000 til dette års karneval, og de modtog PH-prisen dette år. Året efter var der en flok der rejste til Brasilien for at hente inspiration og hente rytmeinstrumenter med hjem. De havde fået sponsoreret deres billetter, og det siges at flyselskabet VARIG valgte at flyve alle instrumenterne med tilbage til Danmark gratis. I 1984 deltog 600.000 mennesker til karnevals fornøjelserne, og frem til 1991 blev der fejret karneval på gader og stræder. Desværre blev kampen mod affaldet for meget for gadefejerne, og de strejkede. Det blev derfor begrænset til Christiansborg Slotsplads.

I 1992 opstod der en voldsom brand. Christiansborg Slotskirke brændte, da en nødraket blev affyret under karnevallet og ramte kirken. Skaden blev vurderet til omkring 100 millioner kroner. Året efter blev karnevallet rykket.

I 1995 kom karnevallet til Fælledparken. Op til karnevallet skiftede foreningens navn til: KiK (Karneval i København)

I løbet af årene var inspirationen fra andre danse- og spillestilarter kommet til, og der blev gjort plads til disse under karnevallet. Der kom også et teknotelt til, ledet af et hold unge arbejdsløse under Københavns Kommune. Karnevallet voksede sig større og stærkere, og i 2005 var antallet af deltagere oppe på 100.000 mennesker.

I 2006 blev det fejret at det var 25 år siden, at det første karneval så sit lys. Dette blev fejret med Britt Bendixen som dommer ved den årlige parade, og ved at Master Fatman blev protektor for karnevalsforeningen. Det blev en multikulturel fest med deltagere fra hele verden.

I 2012 blev det dog sidste gang at karnevallet i Fælledparken var en fest af disse dimensioner. Tyveri, en voksende teknofest efter midnat og økonomisk underskud gjorde at karnevallet desværre måtte finde nye veje. Det blev derfor afholdt på mindre pladser rundt om i byen.

I 2017 kom karnevallet dog tilbage til Fælledparken for en stund - til glæde for alle. Dette år havde Københavns kommune valgt at støtte Distortion i stedet for karnevallet, men et mindre eventbureau ville gerne samarbejde om at få karnevallet i Fælledparken op og stå igen. Det blev til en ny fin, noget mindre start i Fælledparken. I 2018 skulle herlighederne gentages, desværre beholdt ejeren af eventfirmaet de 250.000 kroner, der var modtaget i bevilling og lukkede sit eventfirma.

Det så ud til at det ville blive en trist afslutning på karnevallet, men som så mange gange før, rejste karnevallet sig igen, og festglade kræfter gik sammen om at få stablet noget på benene, med hjælp fra Club Mambo, Louise Kubert m.fl.

(Kilde: Karneval.dk)

Det Brasilianske karneval

Det Brasilianske karneval, som vi er inspireret af, er det største i verden. Brasilien er det femtestørste land i verden og det eneste land i Sydamerika, hvor befolkningen taler portugisisk og ikke spansk. Så I kan nok forestille jer, hvor meget denne folkefest betyder i hele landet. Samba og karnevallet startede som kostumebal tilbage i 1900-tallet, Karnevallet afholdes i februar måned og løber henover fire dage. Det starter officielt en lørdag og slutter på askeonsdag.

Det meste af Brasilien holder fri i disse dage for at deltage i karnevallet.

Du vil kunne se både rige, fattige, gamle og unge, danse og feste side om side gennem gaderne. Foruden alle de festglade mennesker der danser, vil der også være tusinder af frivillige, der er med til at sy kostumer, bygge og trække paradevognene, og mange andre der spiller en vigtig rolle for at karnevallet kan gennemføres med elegance. Der er derudover professionelle dansere og musikere, der lever af at optræde og lave shows. Det største officielle show bliver afholdt i hovedstaden, Rio de Janeiro, hvor de store sambaskoler kan bestå af mange tusinde medlemmer. Til karnevallet stiller de oftest op mod 4000 medlemmer.

Samba som i Rio

Den særlige stilart der spilles i Rio de Janeiro, er den som Carioca prøver at efterligne. Til vores undervisningen har vi derfor valgt de dygtigste brasilianske undervisere, der levere den bedste lyd i batteriet, og de dygtigste danseundervisere, så du er garanteret det rette “feel” og den bedste ekspertise indenfor området.