Karneval og historie
Karnevalets Opstandelse – Fra Rio til København
Inde bag huset fyldes luften med den dunkende lyd af trommer. Lyden strømmer både fra de åbne vinduer og fra den store sal i midten af gården. Det er sambaens kraftfulde rytmer, der runger, når musikerne øver sig til årets karneval. Jeg åbner døren og bliver mødt af en bølge af lyd – en lyd, der tager mig direkte til Rio de Janeiro.
Her i Sambaskolen Carioca de Copenhague fejrer vi den autentiske brasilianske samba og karnevalstradition. Fra begyndelsen har vi dyrket sambaens rige historie og kultur, og nu, med vores nye initiativ, Karnevalsklubben, arbejder vi på at støtte karnevallet i København og bringe sambaen tilbage til gaderne og festpladserne.
Københavns Karneval
Københavns karneval startede i 1982 under temaet: "Gaden er scenen, og du er gøgler". Inspireret af Vestindiens karneval og Goa-fester, besluttede en gruppe dedikerede mennesker, at København havde brug for en folkefest. Med støtte fra foreningen K.I.M. (Karneval i Maj) blev karnevallet en realitet. Billedkunstneren Anni Hedvard designede den første karnevalsplakat, og allerede ved det første karneval deltog over 60.000 mennesker.
Året efter tog en gruppe ildsjæle til Brasilien for at hente inspiration og rytmeinstrumenter. Deres rejse og den store opbakning gjorde karnevallet endnu større, og i 1984 nåede deltagerantallet op på 600.000. Karnevallet blomstrede frem til 1991, men efter en voldsom brand i Christiansborg Slotskirke i 1992 blev festen rykket og tilpasset.
I 1995 fandt karnevallet et nyt hjem i Fælledparken, og frem til 2012 var det Københavns største folkefest. Desværre blev karnevallet begrænset efter en række udfordringer, men i 2017 vendte det kortvarigt tilbage til Fælledparken med støtte fra et eventbureau. Karnevallets fremtid i København har været præget af op- og nedture, men vi, hos Carioca og Karnevalsklubben, arbejder hårdt på at genoplive den brasilianske festkultur her i byen.
Cariocas Historie
G.R.E.S. Carioca de Copenhague blev stiftet den 30. december 2009 på Café Brasil. Foreningen udsprang af sambaskolen Bafo do Mundo og har siden haft et mål om at bringe autentisk brasiliansk samba til Danmark.
G.R.E.S. står for Gremio Recreativo Escola de Samba, som på dansk betyder "Den Rekreative Forening Sambaskolen". Navnet Carioca er betegnelsen for en person fra Rio de Janeiro, hvilket afspejler vores dybe forankring i Rio’s samba- og karnevalstradition.
Hos Carioca har vi altid fokuseret på sambaens kerne, men vi er også åbne for den mangfoldighed af rytmer og stilarter, som sambaen har inspireret. I 2020 fejrede vi vores 10-års jubilæum og ser frem til mange flere år med samba, dans og musik i hjertet af København.
Det Brasilianske Karneval
Det brasilianske karneval er verdens største folkefest og afholdes hvert år i februar. Karnevallet strækker sig over fire dage og begynder officielt om lørdagen og slutter på Askeonsdag. Det er en tid, hvor hele landet danser, fester og fejrer, uanset baggrund eller status.
Karnevalet startede som kostumebal tilbage i begyndelsen af 1900-tallet, og gennem årene har det udviklet sig til den største fest i verden. Fra de farverige optog i gaderne til de enorme sambaskoler i Rio de Janeiro, er det en tid, hvor både rige og fattige, gamle og unge fester side om side. De store sambaskoler i Rio kan stille op med op til 4000 medlemmer til karnevalet, og deres optog er en storslået forestilling af musik, dans og kostumer.
Rio de Janeiros karneval er det mest berømte, og det er denne særlige samba-stil, som vi hos Carioca stræber efter at efterligne. Vi har gennem årene samarbejdet med nogle af de dygtigste brasilianske undervisere for at sikre, at vi leverer den autentiske samba-oplevelse – både i vores musik og dans.
Vores Nye Initiativ – Karnevalsklubben
For at støtte karnevallet i København og genoplive den festlige tradition, har vi lanceret Karnevalsklubben. Gennem Karnevalsklubben arrangerer vi fester og events i løbet af året, der fejrer sambaens rytmer og karnevallets energi. Vores vision er at bringe folk sammen gennem musik, dans og glæde – og holde karnevalstraditionen levende.
Ved at afholde fester året rundt i samarbejde med lokale aktører, håber vi at skabe større opmærksomhed om karnevallet og få flere mennesker til at deltage, når karnevallet vender tilbage til Fælledparken.
Samba – Musikken, der Forbinder
Sambaens historie er dybt forankret i Brasiliens afrikanske arv. Musikken blev udviklet af slaverne, og sambaen har gennem årene udviklet sig til at blive den mest karakteristiske musiktradition i Brasilien. Samba handler om rytmer, fællesskab og glæde – og det er netop denne ånd, vi ønsker at bringe videre.
Hos Sambaskolen Carioca er vi stolte af at være en del af denne tradition og videreføre den her i København.